Den döende pappans kloka och ack så kärleksfullt skrivna ord..

tisdag, februari 25, 2014

Snubblade på en text som fick hjärtat mitt att snörpa ihop sig litegranna på mig här där jag sitter. Den är skriven av en pappa som har cancer och inte kommer att överleva. Hans dotter har oturligt nog också drabbats av samma skitsjukdom men för henne finns det hopp. Men det kan behövas massor med pengar utifall att hon måste iväg till de bästa av dom duktiga på att bota, ja om cancern blir jävlig igen och för att det då ska vara möjligt för henne att få bästa möjliga vård kämpar han som bara den för att dra ihop så mycket pengar han hinner innan… ja innan dom tvingas skiljas åt.

Såklart jag som också förlorade min pappa i väldigt unga år önskade få några ord från honom på vägen jag också. Åh, vad jag hade önskat att han hade lämnat efter sig lite klokskap i skrift som jag hade kunnat fått ta del av och bära närmast mitt hjärta.. något att titta tillbaka till och…*gråter så jag knappt ser vad jag skriver*

Längre ner kan ni se länken till dels tidningsartikeln om ni vill läsa lite mer runtikring. Har här tagit mig friheten att klippa in hans helt makalöst vackra brev.

Ååååh vad jag hoppas att dom får mycket kvalitetstid till innan han måste lämna. Shit va rörande detta är..

Älskade Kelli

Jag är så ledsen över att jag inte kommer att få se dig växa upp. Snälla, skyll inte detta på andra människor eller på världen. En hel del i livet handlar bara om tur, och min tur håller på att ta slut.

Jag önskar att jag hade orden som skulle få dig att må bättre. Jag önskar att jag inte hade cancer och att du inte skulle behöva se mig ha ont lika ofta som du får göra nu. Jag önskar att så många saker var annorlunda, men det är de inte.

De flesta pappor och döttrar har årtionden då de kan sitta vid köksbordet och värma sina händer på kaffemuggar medan pappan rabblar råd och deras flickor utan tvivel rullar med ögonen. Vi har inte den tiden. Jag kommer inte att kunna skjutsa dig till din första dag i den stora skolan, hämta dig från din första dejt, hålla om dig när ditt hjärta krossats eller hurra när du tar studenten.

Men medan din gamle far fortfarande finns här, tänkte jag att jag skulle ge dig flera livsråd på en gång. Jag hoppas det kan hjälpa dig. Jag hoppas att din cancer aldrig kommer tillbaka så att du kan få ett långt, fulländat och lyckligt liv.

SKOLAN

Alla kommer att säga att det är livsviktigt att jobba hårt i skolan. Förhoppningsvis kommer du alltid att göra ditt bästa. Jag lyckades bra i skolan, men hjälpte det mig i livet? Inte egentligen. Skolarbetet ÄR viktigt, men se till så att du har kul också.

POJKAR

Just nu gör du inte så stor skillnad mellan pojkar och flickor, och ser alla barn som dina vänner. Det är typiskt för ditt vänliga sätt. Men Kel, det kommer att ändras när du blir äldre. Du kommer att se dem som stinkande jobbiga klasskamrater om några år. Men, sen under högstadiet, kommer du förstå att de kan vara ganska trevliga.

Du kommer att ha pojkvänner när du är äldre, förhoppningsvis MYCKET äldre, och jag kommer inte att kunna grilla dem om deras avsikter. Så här är några råd från din gamle far. Det är väldigt svårt att beskriva hur det känns att verkligen vara kär. Du kanske kommer ihåg att du såg mig och mamma skratta tillsammans och gosa i soffan, och när väl kärlekshjärtana och blommorna bleknat så är det så som riktig kärlek se ut. Ha kul medan du letar efter den.

Välj alltid pojkar med gentlemannamässiga värderingar, uppfostran och respekt. Inbilla dig att de ska sitta och äta middag vid vårt bord och prata med din familj, om du tror att de passar in så har du hittat en bra ung man.

Tyvärr kommer du att få ditt hjärta krossat en dag. Det gör så in i helvete ont och kommer att kändas som att världen kommit till en ända. Men du kommer över det. Och även om en romans inte funkar, försök att vara snäll. Pojkar har känslor också. Till sist, om du har en speciell killkompis som finns kvar hela tiden trots att pojkvänner kommer och går, ta inte honom för given. Se inte förbi honom. Han kan ha känslor för dig.

ÄKTENSKAP

Jag drömde ofta om din bröllopsdag och tänkte mig hur mina ögon fylldes med tårar medan jag gick med dig genom kyrkan. Jag kommer inte kunna göra det Kelli. Förlåt, älskling. Men jag kommer att vaka över din axel den dagen, stolt och glad över att du hittat någon speciell som kan älska dig och bry sig om dig.

Jag undrar om du kommer att spela den låt du kallar ”familjesången” (som ju heter ”I’ll be there” och är av Jackson Five). Den betydde så mycket för mig och min bror och min syster när vi växte upp, och jag vet att den gör det för dig också. Min själ kommer att finnas med dig på din bröllopsdag.

MAMMA

Du och din mamma kommer att gräla ibland, speciellt när du är tonåring. Men kom ihåg att hon avgudar dig och vill dig det bästa. Ge mamma en kram när hon är ledsen och hjälp varandra genom hemska tider när jag är borta. När du är tonåring kommer du att tycka att dina vänner har rätt och din mamma fel. Men hon måste fatta svåra beslut för dig, och slåss för dina intressen mer än vad någon vän du någonsin kommer att ha kommer göra. Behandla henne väl.

FAMILJ

Inget är viktigare än familjen och de värderingar den ger oss. Inget.

VÄNNER

Behandla människor som de behandlar dig. Var snäll mot alla som hjälper dig, alltid. Mobbning är hemskt, bli aldrig en mobbare.

JUL OCH FÖDELSEDAGAR

Under er första jul utan mig skulle jag bli glad om du och mamma tände ett ljus och tänkte på mig i några minuter. Det skulle vara roligt om ni gjorde apdansen tillsammans. Att hoppa runt och skaka på våra rumpor fick oss alltid att skratta. Det är något som skulle få mig att skratta. Jag skulle också vilja att ni hälsade på mina föräldrar på annandagen. De kommer också att vara ledsna.

Jag har gett din nanny Sue presenter för alla dina kommande födelsedagar. Jag önskar jag hade kunnat vara där och se dem öppna dem. Förhoppningsvis kommer du gilla allt, men det har varit svårt att tänka sig in i hur du kommer att vara när du är 10, 15, 20. Jag undrar om du fortfarande kommer att gilla One Direction. Jag undrar om de fortfarande kommer att få dig dansa omkring i vardagsrummet.

KARRIÄREN

När du var två år berättade du för mig att du ville bli prinsessastronaut, så att du skulle kunna få ha fina klänningar och upptäcka nya planeter. Du kommer nog att inse att det inte är möjligt. Men så många andra saker ÄR möjliga för dig, älskling. Gör det som gör dig lycklig och det du tycker om. Om du gör det, så blir livet plötsligt mycket enklare.

Du kanske behöver inleda flera karriärer för att hitta den du verkligen gillar, men det spelar ingen roll. Ett liv. En chans.

UPPFÖRANDE

Kom ihåg dina tack. Orsaken till att mamma och jag alltid pratar om ditt uppförande är för att det kommer att hjälpa dig genom hela ditt liv. Var alltid artig, speciellt mot äldre. Stoppa aldrig kniven i munnen. Kom ihåg att skriva tackbrev när du fått en gåva, för tacksamhet är alltid bra att visa. (Och kom ihåg att bajsskämt bara är roliga när man är fem, du busiga flicka).

LÄR DIG KÖRA BIL

De flesta pappor lär sina döttrar köra bil och blir ofta osams under tiden. Se till att du får lära dig köra bil så fort det går. Det öppnar upp världen för dig. Se också till att mamma inte lär dig (jag skämtar, Joely).

RES UTOMLANDS

Det är en klyscha att säga att resor öppnar ditt sinne, men det är sant. Se så mycket av världen du kan. Fast aldrig från en motorcykel. Det är för farligt.

VAR GLAD

Skratta aldrig till 50 procent, skratta alltid till 100 procent. Ditt skratt tar över hela kroppen och smittar. Jag hoppas du aldrig förlorar det. Det är ingen idé att säga att du inte ska vara ledsen när jag försvinner. Jag vet att du kommer att vara det, min prinsessa. Och jag önskar att jag kan vara där och omfamna dig och krama om dig tills du kan le igen. Kommer du ihåg Ior-gosedjuret jag köpte till dig från välgörenhetsaffären? Du sa att du skulle spara honom och kramas med honom när du saknar mig. Det är en toppenidé. Du kan känna sorg och använda den som en drivkraft för att ta dig fram i livet. Eller så kan du bara känna sorg. Du vet vilket jag hoppas att du väljer.

DELA MED DIG

Snälla, skänk till välgörenhet. Välgörenhetsorganisationer har varit väldigt snälla mot dig och mig. Du kommer säkert alltid att komma ihåg vår resa till Disneyland. Jag kommer alltid att komma ihåg de uppoffringar människor gjorde för att kunna betala för din vård om din cancer kommer tillbaka. Gamla människor skickade bönekort och tiopundsedlar som de egentligen inte hade råd att avvara. Huvuden rakades, kilometrar löptes, tusentals kronor samlades in. Allt för dig. Det är viktigt att betala tillbaka. Att göra goda gärningar lyfter själen. Glöm aldrig att det finns människor har det sämre än du, som du kan hjälpa.

MINNS DITT LIVSMOTTO

Försök alltid. Du kommer kanske ihåg att jag lärde dig att säga ”att ge upp är för förlorare”. Jag misslyckades många gånger i mitt liv, men jag gav aldrig upp. Kelli, ge aldrig upp.

TRO PÅ DIG SJÄLV

Många människor kommer att säga till dig under ditt liv att du inte kan göra vissa saker. Du bestämmer: Kan du? Vill du? Stora utmaningar betyder risker, så gör smarta val. De som sa till mig att jag inte kunde göra vissa saker ville inte att jag skulle göra dem. Det är nästan alltid möjligt att göra en sak, så gör ditt bästa. Jag är övertygad om att det är en jäkla massa saker du kan lyckas med.

Jag vet att du kommer att göra mig stolt och göra något fint till mitt minne. Jag vet att du kan – så låt oss börja nu.

TILL SIST

Tack för att du är du, Kelli. Tack för att du givit mig den största komplimangen i livet när du började kalla mig pappa. Att ha dig som min dotter är den största äran i mitt liv. Tack för att du lärt mig mer om kärlek och glädje än någon annan person.

Njut av ditt liv. Rusa inte igenom det. Jag kommer att vänta på dig.

All min kärlek, alltid, till dig min prinsessa och till mamma.

Pussar

Pappa

Klicka här för att läsa mer om detta

Kommentera