Levande ljus-TIPS

måndag, oktober 31, 2016

Levande ljus är väldigt mysigt, men inte helt ofarligt – man ska vara medveten om att kvarglömda ljus är en vanlig orsak till bostadsbränder.

När värmeljus brinner smälter ljusmassan allt mer, mot slutet av brinntiden är all massa i flytande form. Om veken då lossnar flyter den upp och lägger sig brinnande i hela sin längd på ytan. Värmeutvecklingen blir ännu större och hela smältan kommer upp i sin flampunkt. Faran för brandspridning till omgivningen är uppenbar. Den flytande ljusmassan brinner och värmen kan antända bord, gardiner eller något annat i närheten.

Värmeljus kan också bli förrädiska om du ställer fler värmeljus tätt intill varandra. Det smälta stearinet eller paraffinet kan ta eld och bilda en mindre explosion med en brand som följd.

Om du trots allt ställt flera tända värmeljus på ett fat – Blås ALDRIG ut dem ovanifrån. Hett stearin eller paraffin kan antändas och bilda en mindre explosion och du kan bränna dig eller starta en brand.

Blås försiktigt ut värmeljusen frånsidan eller använd en ljussläckare!

När du blåser ut ett värmeljus frigörs det stora mängder sot.
Nu går norska Folkhälsoinstitutet ut med en varning och liknar bruket av ljusen med passiv rökning.

Det är väldigt mycket partiklar som kommer från de där, säger Ulf Brändström, generalsekreterare på astma- och allergiförbundet.

Ställ alltså inte värmeljus för nära varandra – minst 7 cm bör det vara mellan två tända ljus.

Har även lärt mig någonstans att i typ snöbollelyktor och liknande är det smart att under ljuskoppen sätta en tom uppochnervänd kopp som ett minisilvrigt bord om ni förstår. Då kommer ljuset opp en liten bit och risken för glasexplosionminskar rejält.

Japp det var veckans Bra-å-tänka-på

Kommentera