Vilken minnesresa jag for iväg på precis…

onsdag, februari 29, 2012

Minns när jag var i 8-9-10-11-12-årsåldern. Det bästa jag och min bästis visste under den perioden var att flänga runt på norrländska marknader var och varannan helg.

Vår marknadsförälskelse började med att vi följde med våra föräldrar som tillsammans åkte iväg på denna typ av aktivitet då och då.

Min mamma och hennes mamma var bästa kompisar och så även våra pappor.

Mammorna dom bytte recept, skvallrade på om allt och ingenting. Dom fikade och skrattade både högt och hjärtligt åt sådant vi som små tjejer inte riktigt där och då kunde förstå det roliga med.Ibland bantade dom ihop och ganska ofta gick dom långa promenader runt den by där min bästis familj bodde.

Pappa och hennes pappa dom jagade tillsammans och minst en gång i veckan drog dom båda iväg för att kolla på hockey ihop. Sällan dom 2 ensamma utan det var när jag tänker tillbaka en väldigt stor skock med karlar som tillsammans förpassade sig bort till ”Isladan” och hejade fram laget  i allas våra hjärtan: Skellefteeeee Aiiiik

Papporna våra dom fiskade, renoverade på våra familjers resp. hus, dom skruvade i bilar, sprättade en pilsner och skar varsin korvskiva, dom jobbade hårt i skogen, tomtade hos varann och skrattade även dom högt och mycket åt sådant som vi småtjejer inte riktigt kunde förstå det roliga i.

Sen mitt i allt när allt var som allra bäst så dog plötsligt  pappa… Året därpå dog  hennes mamma, inte lika plötsligt eftersom hon blev sjukare och sjukare tills hon tynade bort och försvann..

Där stod vi då två unga vilsna 11-åriga tjejer med söndergråtna ögon och svår sorg värkande i våra hjärtan.

För att förgylla upp vår då väldigt grådaskiga jobbiga tillvaro så turades min mamma och hennes pappa om att varannan helg skjutsa runt oss till marknader både här och där. Var det ingen marknad så fick vi hyra videofilmer som vi kunde titta på i långa maratonpass. Ibland när vi hade sett färdigt dom tre så började vi om på dom igen. Vi låtsades helt enkelt som att vi inte nyss hade sett dom och det kuliga var att vi andra varvet ofta tyckte dom var än bättre än vi gjorde det första varvet. Då var vi nämligen lite mer avslappnade och kunde koncentrera oss på detaljer som vi missade första tittvarvet…

Ja jisses så vi höll på..

Men allra helst åkte vi iväg på marknader tillsammans.

Ibland var vi i Jokkmokk, nångång i Arjeplog, Malå, Piteå, Arvidsjaur, Byske, Bureå, Kåge ja där tidningsannonserna visade att det var marknadsdagar på gång.

Med varsin hundralapp på fickan kryssade vi vant mellan stånden på jakt efter fynd. Vi blev efter några turer riktiga fenor på att pruta och nästan vid varje marknadsvandring unnade vi oss det godaste vi båda visste nämligen: Varma Chips

Dessa serverades i vitt prassligt papper typ som det man på marknader håller hamburgare med och där intill luckan som man betalade i stod det en JÄTTESTOOOOOR burk med CHIPSKRYDDA som vi nästan tömde. Vi ”pepprade” rejält på översta lagret med chips. Sen när vi ätit opp dom så kryddade vi på det nya lagret med minst lika tjockt lager.. Minns hur själva chipsen nästan sög sig fast i tungan på en när man stoppade dom i mun. Jisses det är typ.. få se.. (räknar baklänges) säkert minst..TJUGOTVÅ år sen jag åt sådana… Sen jag kände den smaken i min mun och vad tror ni jag av en ren jäklade slump råkade snubbla på nu nyss här på jobbet idag när jag var på jakt efter en HELT ANNAN produkt.. Jo detta: http://www.varmachips.com/

Helt helt otroligt. Tänk om det är samma. Shit va jag skulle velat haft en fritös på lån lite tillfälligt bara en halv dag eller så och då skaffa på mig en liten uppsättning sånhärsortiga chips med chipskryddan dom säljer här..

Mmmm

Frågan är ju om det är samma krydda? Någon som har koll på var cirkusar, tivolifolk och marknadsförsäljare handlar sånsortiga burkar från? Mmm

Har inte riktigt bestämt mig än om jag ska passa på och unna mig en liten testkryddpåse av minsta modell.. men det kan mycket väl hända..

Ska sova och tänka på saken.

Frågan är tänker man när man sover? Hmm…  Någon som vet?

Tål att tänkas på ;)

 

2 Comments

 1. Micke skriver:

  Jag var på en marknad när jag var kanske 8 år, och gick och tittade.
  Det var en gubbe som visade saxar, och jag var lite fashinerad av hur fort han pratade.
  Jag stod förstås långt fram.
  Rätt som det var så skulle han visa hur vass saxen var, och klippte några hårstrån från mig.
  Det han nog inte räknat med var att jag visste att jag var ett barn, och hur man utnyttjade.
  Så jag började gråta och folk började titta.. och det blev helt plöstligt väldigt pinsamt för saxförsäljaren..
  Men när jag fick rätt mängd pengar, så kände jag mig nöjd och gick därifrån.. rik som ett troll som jag tyckte då. Som sagt jag var inte gammal, men jag undrade väldiga vad som hände i det tältet med halvnakna tjejer.. och än i dag vet jag det inte. ;-)

 2. rakapuckar skriver:

  Micke: Haha underbar liten histora men varför pallrar du dig inte till en liknande marknad nu som vuxen då och betalar in dig i det där tältet.. Eller har dom kanske slutat med sådana ;)

Kommentera